5 termeni financiari pe care ar trebui să îi cunoști

scris de
5 terms

Finanțele pot fi uneori complicate și confuze, mai ales când te confrunți cu mulți termeni specializați pe care nu îi înțelegi.

De aceea, este important să cunoști câțiva termeni de bază, care te pot ajuta să îți înțelegi și să îți îmbunătățești situația financiară.

În acest articol, îți prezint cinci termeni financiari importanți pe care ar trebui să îi cunoști și îți explic ce înseamnă și de ce sunt importanți.

Dobândă compusă

Dobânda compusă este efectul prin care dobânzile pe care le primești pe banii tăi sunt reinvestite și generează astfel mai multe dobânzi.

Acest lucru înseamnă că banii tăi cresc în timp în mod exponențial, cu cât îi investești mai devreme și au destul timp să se înmulțească.

Dobânda compusă este unul dintre cei mai puternici factori care influențează acumularea ta de avere pe termen lung.

Pentru a profita la maxim de dobânda compusă, ar trebui să îți investești banii cât mai devreme posibil și să investești în mod regulat.

Testează aici dobânda compusă

Inflație

Inflația este creșterea nivelului general al prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie.

Inflația înseamnă că puterea de cumpărare a banilor tăi scade, deoarece trebuie să plătești mai mult pentru aceleași lucruri.

Inflația este un factor important care influențează deciziile tale de economisire și investiție. Pentru a învinge inflația, ar trebui să îți investești banii în active care te ajută să obții un randament mai mare decât rata inflației.

De exemplu, dacă rata inflației este de 2%, ar trebui să îți investești banii în active astfel încât să primești cel puțin 2% dobândă sau mai mult.

ETFs pot fi în acest caz soluția perfecta.

Diversificare

Diversificarea este strategia de a îți distribui banii pe diferite clase de active, sectoare, regiuni sau companii, pentru a-ți reduce riscul.

Diversificarea înseamnă să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș, ci îți construiești portofoliul astfel încât să poată rezista la diferite situații și fluctuații de piață.

Diversificarea este un factor important care influențează randamentul și volatilitatea ta. Pentru a-ți diversifica portofoliul, ar trebui să alegi diferite produse de investiții care se potrivesc profilului tău de risc, orizontului tău de investiție și obiectivelor tale.

Acțiune

O acțiune este o parte dintr-o companie care se tranzacționează la bursă. Când cumperi o acțiune, devii coproprietar al companiei și ai dreptul la o parte din profitul care se distribuie sub formă de dividende și la o parte din valoarea companiei care se reflectă în prețul acțiunii.

O acțiune este una dintre cele mai populare și mai riscante forme de investiție, care îți oferă posibilitatea să profiți de evoluția unei companii, dar și să suferi pierderi dacă acea companie performează prost.

ETF

Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond care replică un anumit indice, piață sau sector și se tranzacționează la bursă.

Când achiziționezi un ETF, investești indirect într-o varietate de acțiuni, obligațiuni sau alte active care corespund indicelui de bază.

Un ETF este una dintre cele mai simple și mai ieftine forme de investiție, care îți oferă posibilitatea să profiți de evoluția largă a pieței, fără să trebuiască să alegi singur diferitele valori. Citește și: Ghid Complet – Exchange-Traded Funds (ETFs)

Concluzie

Sper că acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine cei cinci termeni financiari foarte populari și importanți.

Dacă vrei să înveți mai multe despre lumea finanțelor, poți să te abonezi paginii mele de Facebook sau Instagram, sau să îmi trimiți întrebările tale. Sunt întotdeauna bucuros să te pot ajuta.