Cum să gestionezi banii într-o relație?

scris de
cuplu

Banii sunt una dintre cele mai frecvente teme care pot duce la certuri și tensiuni într-o relație. Diferite atitudini, obiceiuri și obiective în legătură cu banii pot duce la conflicte, neînțelegeri și dezamăgiri. Dar cum poți să gestionezi banii într-o relație, fără să apară probleme?

În acest articol, voi oferi câteva sfaturi despre cum să discuți și să rezolvi problemele financiare cu partenerul tău și cum să stabilești și să urmărești obiective financiare comune.

Comunică deschis și sincer despre bani

Primul sfat pentru a gestiona banii într-o relație este să comunici deschis și sincer despre bani. Asta înseamnă să vorbești cu partenerul tău despre situația ta financiară, așteptările, nevoile și dorințele tale.

Ar trebui să asculți și părerea partenerului tău și să încerci să îi înțelegi punctul de vedere. Nu ar trebui să te rușinezi sau să te simți vinovat dacă ai mai mulți sau mai puțini bani sau dacă câștigi mai mult sau mai puțin decât partenerul tău, sau dacă ai alte priorități sau planuri.

Cel mai important este să fii respectuos și înțelegător și să găsești un compromis care să funcționeze pentru amândoi.

Creează un buget comun și un cont comun

Al doilea sfat pentru a gestiona banii într-o relație este să creezi un buget comun și un cont comun. Un buget comun vă ajută să vă gestionați și să vă planificați veniturile și cheltuielile și să decideți cât de mult bani vreți să economisiți sau să cheltuiți pentru obiectivele voastre comune și pentru nevoile voastre individuale.

Un cont comun vă ajută să vă împărțiți și să vă plătiți cheltuielile comune, cum ar fi chiria, facturile, alimentele etc. Puteți decide cât de mulți bani depuneți în fiecare lună pe contul comun, în funcție de veniturile și de înțelegerile voastre.

Recomandabil este să vă păstrați și conturile voastre personale, pentru a avea și a vă gestiona banii voștri.

Stabilește obiective financiare comune și urmărește-le

Al treilea sfat pentru a gestiona banii într-o relație este să stabilești obiective financiare comune și să le urmărești.

Obiectivele financiare comune pot fi, de exemplu, să faceți o călătorie, să cumpărați o casă, să aveți un copil, să vă pensionați etc. Ar trebui să fiți de acord asupra obiectivelor voastre comune și să le faceți concrete, măsurabile, realizabile, relevante și să vă propuneți un dealine până când vreți să atingeți aceste obiective.

Ar trebui să creați și un plan despre cum să vă atingeți obiectivele, de exemplu, cât de mulți bani trebuie să economisiți pentru ele, cât timp va dura, ce pași trebuie să faceți etc. Ar trebui să vă verificați progresul în mod regulat și să vă motivați și să vă sprijiniți reciproc.

Citește și: Stabilirea Obiectivelor Financiare: Un Ghid pentru Începători

Respectă independența și intimitatea financiară a partenerului tău

Al patrulea și ultimul sfat pentru a gestiona banii într-o relație este să respecți independența și intimitatea financiară a partenerului tău. Asta înseamnă să îi permiți partenerului tău să aibă și să își gestioneze banii lui, fără să îl controlezi, să îl critici sau să îl dirijezi.

Nu ar trebui să fii curios sau gelos când partenerul tău cheltuiește sau economisește bani pentru el, atâta timp cât își îndeplinește responsabilitatea pentru bugetul și obiectivele comune.

Nu ar trebui să încerci să îl manipulezi sau să îl șantajezi, folosind banii ca mijloc de presiune sau de recompensă. Ar trebui să îl tratezi de la egal la egal, să îi acorzi încredere și să îi dai libertate și spațiu să își facă propriile decizii financiare.

Și când zic ”partenerul”, mă refer la ambele sexe. Evit ”gendering” pentru a menține articolele fluente la citit. Așa că, să nu se supere nimeni pe mine :-D.

Concluzie

Banii pot fi o sursă de fericire sau un motiv de ceartă într-o relație, în funcție de cum îi gestionezi.

Prin comunicarea deschisă și sinceră despre bani, crearea unui buget și a unui cont comun, stabilirea și urmărirea obiectivelor financiare comune și respectarea independenței și intimității financiare a partenerului tău, poți să gestionezi banii într-o relație, fără să creezi conflicte.

Sper foarte tare că acest articol ți-a oferit câteva sfaturi utile pe care să le poți discuta în relația ta și desigur, să le poți integra în viața voastră de cuplu de zi cu zi.