Arta Buy-and-Hold: De ce Investițiile Pe Termen Lung sunt o Strategie Subestimată

scris de

Lumea investițiilor este marcată de diverse strategii și abordări, de la tranzacționarea pe termen scurt până la derivatele complexe.

Cu toate acestea, în mijlocul acestei diversități, conceptul de Buy-and-Hold (Cumpără și Păstrează) se bucură de o popularitate constantă. Asemănător cu diversificarea, Buy-and-Hold este adesea subestimat, deși reprezintă o strategie de investiție simplă și eficientă.

Acest articol examinează îndeaproape principiile fundamentale ale Buy-and-Hold, avantajele sale și de ce poate fi o strategie esențială pentru investitorii orientați pe termen lung.

Principiile Buy-and-Hold:

În cadrul strategiei Buy-and-Hold, investițiile nu sunt tranzacționate activ, ci sunt achiziționate o singură dată și păstrate pe o perioadă lungă de timp.

Ideea din spatele acestei strategii este de a profita de creșterea valorilor pe termen lung și de distribuțiile de dividende, fără a fi influențat de fluctuațiile de scurtă durată ale pieței.

Un aspect crucial al Buy-and-Hold este că nu urmărește speculații sau optimizări ale randamentului pe termen scurt, ci se bazează pe o convingere solidă pe termen lung.

Un exemplu practic:

Pentru a ilustra eficacitatea Buy-and-Hold, luăm exemplul lui Maria, o femeie care, la vârsta de 30 de ani, moștenește suma de 20.000 de euro. În loc să cheltuie această sumă sau să o investească în instrumente speculative pe termen scurt, Maria optează pentru o strategie de termen lung.
Ea investește banii într-un ETF global diversificat și cu acumulare, practicând din acel moment strategia Buy-and-Hold.

37 de ani mai târziu, la vârsta de 67 de ani, Maria iese la pensie și se bucură de un ETF care a crescut impresionant la 145.000 de euro.

În loc să lichideze întregul capital dintr-o dată, Maria începe să retragă anual aproximativ 5.000 de euro din ETF pentru a-și finanța nivelul de trai în perioada de pensionare.

Acest abordaj arată cum Buy-and-Hold nu doar permite creșterea pe termen lung a capitalului, ci și creează o sursă de venituri sustenabile la bătrânețe.

Avantajele Buy-and-Hold:

  1. Creștere pe termen lung: Buy-and-Hold permite investitorilor să beneficieze de creșterea valorilor pe termen lung de pe piața de acțiuni.
    Din punct de vedere istoric, piețele au avut tendința de a crește în timp, ceea ce face strategia Buy-and-Hold extrem de atractivă.
  1. Costuri de tranzacționare reduse: Deoarece investițiile nu sunt tranzacționate activ, costurile de administrare  sunt foarte reduse. Acest lucru este în special benefic pentru investitorii pe termen lung, deoarece tranzacționarea frecventă poate duce la costuri foarte mari.
  1. Experiență de investiții mai relaxată: Strategia Buy-and-Hold nu necesită monitorizarea constantă a piețelor sau luarea deciziilor pe termen scurt. Acest lucru reduce stresul emoțional și permite investitorilor să navigheze mai ușor prin diferitele faze ale pieței.
  1. Distribuții de dividende: Multe investiții pe termen lung, în special acțiunile cu distribuire, generează venituri regulate sub formă de dividende. Aceste plăți pot fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor de trai în perioada de pensionare.

Concluzie:

Conceptul Buy-and-Hold poate părea simplu la prima vedere, dar eficacitatea sa pe parcursul timpului este impresionantă.

Investitorii ar trebui să conștientizeze faptul că volatilitatea piețelor pe termen scurt nu afectează în mod necesar obiectivele lor de investiții pe termen lung.

Arta Buy-and-Hold constă în disciplina de a rămâne fideli convingerilor pe termen lung și de a profita de roadele răbdării.