Ce este MSCI World?

scris de
world black and white

MSCI World, un indice global de acțiuni, s-a dovedit a fi un element important pentru investitorii ce  apreciază diversificarea la nivel mondial și creșterea pe termen lung a capitalului investit.

În acest ghid cuprinzător, nu doar vom explora elementele de bază ale MSCI World, ci vom cunoaște și primele 5 poziții împreună cu procentele lor.

Elementele de bază ale MSCI World

MSCI World include companii din 23 de țări dezvoltate, printre care SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie și altele, și este creat de Morgan Stanley Capital International. Indicele acoperă diverse sectoare, de la tehnologie la sănătate și finanțe, pentru a oferi investitorilor o diversificare amplă.

De ce să investești în MSCI World?

 1. Diversificare amplă: MSCI World este un indice diversificat, care minimizează riscul asociat cu o singură companie sau țările individuale.
 1. Acoperire globală: Prin investirea în companii din diferite țări, investitorii profită de protecție împotriva fluctuațiilor economice regionale.
 1. Creștere pe termen lung: Datele istorice arată dobănde solide pe termen lung, făcând din MSCI World o opțiune atractivă pentru investitorii orientați pe termen lung.

Primele 5 poziții în MSCI World și procentele lor (22.01.2024):

 1. Apple Inc. (SUA) – 4,78%
  Apple nu domină doar piața tehnologică, ci are și un impact semnificativ asupra MSCI World. Inovația constantă și poziția puternică pe piață fac din Apple un component important al indicelui.

 2. Microsoft Corporation (SUA) – 4,58%
  Ca lider în producția de software, Microsoft deține o poziție cheie în MSCI World. Expansiunea continuă în serviciile cloud și soluțiile software contribuie la procentajul semnificativ din indice.

 3. Amazon.com Inc. (SUA) – 2,37%
  Amazon nu este doar cel mai mare comerciant online din lume, ci s-a impus și în domenii precum serviciile cloud și streaming. Versatilitatea Amazon se reflectă în procentajul considerabil din MSCI World.

 4. Nvidia Corporation (SUA) – 2,32%  
  Compania Nvidia înlocuiește Meta Platforms Inc. și are o influență puternică în domeniul tehnologiei. Nvidia este cunoscută pentru inovațiile în producția de hardware de grafică și jocuri, aducând o contribuție semnificativă la diversificarea MSCI World.

 5. Alphabet Inc. (SUA) – 1,41%
  Ca mamă a Google, Alphabet joacă un rol crucial în era digitală. Dominanța în domeniul motoarelor de căutare pe internet și publicitate online face din Alphabet o componentă importantă a indicelui.

Cum funcționează MSCI World?

Procentajul în MSCI World se calculează în funcție de capitalizarea pe piață a companiilor incluse. Astfel, companiile mari au un impact mai mare asupra indicelui decât cele mici, reflectând dimensiunea reală a acestora pe piața globală.

Parcursul MSCI Wold între 2010 - 2024

MSCI World și Investițiile Sustenabile

În ultimii ani, sustenabilitatea în investiții a luat amploare. Mulți investitori caută modalități de a-și construi portofoliul în mod etic și sustenabil.
MSCI World oferă și în acest domeniu opțiuni, având indici sustenabili care favorizează companiile cu practici pozitive în domeniul mediului, social și al guvernanței.

Cum pot investiții în MSCI World?

Investitorii pot accesa MSCI World prin ETF-uri sau fonduri de investiții care replică indicele. Aceste produse oferă o modalitate eficientă și accesibilă de a investi pe scară largă în piețele globale la costuri foarte mici.

Concluzie

MSCI World rămâne o opțiune solidă pentru investitorii care doresc o diversificare la nivel mondial și o perspectivă pe termen lung.

Analiza pozițiilor de top nu doar oferă o privire asupra structurii indicelui, ci și facilitează luarea deciziilor strategice.

Este important, totuși, ca înainte de orice decizie de investiții să te informezi foarte bine și să se iei în considerare obiectivele individuale de investiții.

Cu MSCI World, ai posibilitatea de a profita de creșterea companiilor la nivel mondial și, în același timp, de a reduce riscurile portofoliului tău.