Cum să deschizi un cont curent – Girokonto în Germania?

scris de
bank

Deschiderea unui cont curent este esențială în Germania, fie că este vorba de efectuarea tranzacțiilor zilnice, primirea salariului sau plata facturilor.
Procesul de deschidere a unui cont poate părea o provocare, în special pentru cei care sunt noi în Germania sau deschid un cont pentru prima dată.
Acest articol oferă o prezentare detaliată a procesului de deschidere a contului, inclusiv documentele necesare, alegerea băncii potrivite și utilizarea noului tău cont.

Pasul 1: Alegerea băncii potrivite

Compară opțiunile

Există multe bănci în Germania, de la bănci tradiționale cu filiale până la bănci online moderne. Fiecare bancă oferă diferite modele de conturi cu propriile structuri de taxe, dobânzi și servicii suplimentare. Compară ofertele pentru a găsi contul care se potrivește cel mai bine nevoilor și obiceiurilor tale.

Ia în considerare stilul tău de viață

Preferințele personale joacă un rol important în alegerea băncii. Preferi contactul personal într-o filială sau te simți mai confortabil folosind o aplicație? De asemenea, ia în considerare dacă călătorești frecvent în străinătate și ai nevoie de o bancă care oferă tranzacții internaționale ieftine sau gratuite.

Pasul 2: Colectarea documentelor necesare

Carte de identitate sau pașaport (Personalausweis)

Pentru a deschide un cont în Germania, trebuie să îți poți dovedi identitatea. Un pașaport valabil sau carte de identitate sunt necesare pentru acest lucru.

 

Certificat de înregistrare (Anmeldebescheinigung)

Multe bănci cer și un certificat de înregistrare (Anmeldung), pe care îl primești de la biroul de înregistrare local respective primărie. Acesta confirmă adresa ta actuală în Germania.

 

Dovezi de venit

În unele cazuri, în special dacă dorești să aplici pentru un credit de descoperire de cont (Dispokredit), banca poate solicita dovezi de venit.

Pasul 3: Deschiderea contului

Online sau în filială

Majoritatea băncilor oferă acum posibilitatea de a deschide un cont online, ceea ce poate fi convenabil dacă ai nevoie rapid de un cont sau nu ai o filială în apropiere. Alternativ, poți merge personal la o filială, ceea ce are avantajul că poți pune întrebări direct și poți primi asistență.

Legitimare

Pentru a-ți deschide contul, va trebui să te legitimezi. Băncile online oferă în general procedura VideoIdent, unde te poți identifica prin intermediul unui apel video. La filială, este suficient să prezinți actul tău de identitate.

Pasul 4: Utilizarea și serviciile contului

Configurarea serviciilor de banking online

Odată ce contul tău este deschis, ar trebui să configurezi serviciile de banking online. Aceasta îți permite să efectuezi transferuri, să verifici soldul contului și să setezi ordine permanente fără a vizita filiala.

 

Card de debit și, eventual, card de credit

Cu noul tău cont curent vei primi un card de debit, cu care poți plăti în magazine și retrage bani de la bancomate. Verifică dacă banca ta oferă și un card de credit, dacă ai nevoie de unul.

Dacă vrei să știi diferența dintre cele două, citește articolul meu: Credit Card vs. Debit Card

 

Transferuri permanente și mandate de debit direct

Pentru plăți regulate, cum ar fi chiria sau facturile de utilități, poți seta ordine permanente. Mandatele de debit direct (Lastschriftmandat) permit companiilor să retragă sume direct de pe contul tău.

Concluzie

Deschiderea unui cont curent în Germania este un pas important către integrare și independența financiară. Prin evaluarea cu atenție a opțiunilor tale, pregătirea documentelor necesare și exploatarea la maximum a funcțiilor noului tău cont, te poți asigura că transacțiile  tale financiare decurg fără probleme.